Cat de Protejat Este Copilul Tau in Scaunul Lui Auto?

Din momentul in care am ramas insarcinata nu am incetat sa citesc articole referitoare la sarcina, iar apoi, pe parcursul sarcinii si dupa ce s-a nascut Copiloo, am continuat sa citesc materiale despre ingrijitul nou-nascutilor si educarea copiilor, dorind sa inteleg atat psihologia infantila, dar mai ales masurile necesare pentru prevenirea accidentelor si protejarea copilului meu.

Azi-dimineata, in timpul vizitei mele matinale pe Facebook, am dat de urmatoarea poza (din Romanica noastra draga):

Punerea in pericol a copilului prin folosirea incorecta a scaunului auto

Punerea in pericol a copilului prin folosirea INCORECTA a scaunului auto

Mamica fericita calatorind cu fetita ei, fericita pentru linistea cu care au fost binecuvantati pe drum. Observi ce e in neregula in poza? Fetita asta nu are mai mult de 18 luni (pare a avea aceeasi inaltime ca si Copiloo). La varsta asta este recomandat ca scaunul sa fie pozitionat cu spatele spre directia de mers. In plus, modul in care este prinsa centura face ca scaunul auto sa devina inutil. Iti poti imagina ce s-ar intampla cu fetita asta in urma unui impact la nu mai mult de 50 km/h? Postarea a avut 22 de like-uri si 1 comment in mai mult de doua ore de la postare. Acel comment nu continea nici o indrumare sau sfat pentru protejarea copilului.

Ca urmare, motivata sa aduc la cunostinta… cunostintele mele (nu spun ca sunt experta in domeniul, dar am citit suficient sa imi dau seama cand cineva isi pune in pericol copilul si nu pot sa ignor asta), si am sa fac o scurta prezentare a pasilor necesari pentru protejarea copiilor in scaunele auto, despre care puteti citi mai multe aici si aici (in engleza din pacate), sau aici si aici (in romana, dar informatiile sunt superficiale).

Este de 5 ori mai in siguranta pentru un copil de 4 ani sa calatoreasca intr-un scaun auto cu spatele inspre directia de mers. Cu fata inspre directia de mers, scaunul reduce riscul accidentarii 77%, in timp ce scaunul cu spatele inspre directia de mers reduce riscul accidentarii cu 96%. Cu fata inspre directia de mers, copilul are 40% sanse sa fie accidentat grav; cu spatele inspre directia de mers, sansele scad la 8%. Greutatea aplicata in zona gatului copilului care este cu fata inspre directia de mers in timpul impactului la 50 km/h este de 300 kg, in timp ce greutatea aplicata gatului copilului pozitionat cu spatele inspre directia de mers este de 50 kg. DIFERENTA DE LA CER LA PAMANT.

Este de 5 ori mai in siguranta pentru un copil de 4 ani sa calatoreasca intr-un scaun auto cu spatele inspre directia de mers. Cu fata inspre directia de mers, scaunul reduce riscul accidentarii 77%, in timp ce scaunul cu spatele inspre directia de mers reduce riscul accidentarii cu 96%. Cu fata inspre directia de mers, copilul are 40% sanse sa fie accidentat grav; cu spatele inspre directia de mers, sansele scad la 8%. Greutatea aplicata in zona gatului copilului care este cu fata inspre directia de mers in timpul impactului la 50 km/h este de 300 kg, in timp ce greutatea aplicata gatului copilului pozitionat cu spatele inspre directia de mers este de 50 kg. DIFERENTA DE LA CER LA PAMANT.


Recomandari de Scaune Auto

Scaun auto cu spatele spre directia de mers/Scaun auto convertibil – cu spatele spre directia de mers, si cu fata spre directia de mers – pentru bebelusi si copii de cel putin 2 ani, sau care au atins limitele de inaltime sau greutate stabilite de producator. Intr-un accident de masina, scaunul auto cu spatele inspre directia de mers va proteja capul, gatul, si sira spinarii ale copilului.

Scaun auto convertibil – cu spatele spre directia de mers, si cu fata spre directia de mers/Scaun auto cu fata spre directia de mers cu centura cu prindere in 5 puncte – copiii care au ajuns la limitele de inaltime sau greutate impuse de producatorul scaunului auto convertibil pot fi mutati in scaunul auto cu fata spre directia de mers cu centura cu prindere in 5 puncte. Centura aceasta este cel mai important element al scaunul auto; centura il va proteja pe copilul tau in cazul unui accident rutier.

Scaun auto inaltator – recomandarea pentru copiii de varsta scolara care au depasit limitele scaunului auto cu fata spre directia de mers este sa foloseasca un scaun auto inaltator asigurat cu centura masinii, pana cand sunt suficient de mari si centura masinii li se potriveste, de regula intre 8 si 12 ani.

Noi am folosit Chicco Keyfit 30 pana cand Copiloo a avut vreo zece luni, cand incepuse sa atinga spatarul scaunului din spate cu picioarele (si devenise cam ingramadit…). Am avut si Chicco Caddy Stroller Frame care a fost de mare ajutor pentru ca nu era necesar sa scot copilul din scaunul auto pentru a-l pune in carucior, iar apoi inapoi in scaunul auto. La un moment dat manevarea scaunului auto cu copilul in el a devenit din ce in ce mai dificila. Atunci am schimbat la un scaun auto convertibil. Dupa nenumarate ore petrecute cercetand si analizand optiunile, ne-am hotarat pe Peg Perego Convertible. E un scaun auto nemaipomenit; l-am folosit de vreo sase luni si suntem satisfacuti.


 Asigura-te ca ai verificat punctele de mai jos 

Scaunul auto

  • Nu instala scaunul auto pe scaunul din dreapta soferului cand airbag-ul este activat. Daca explodeaza, air bag-ul poate cauza rani grave sau chiar moartea copilului. (Eu nu as pune copilul pe scaunul din fata punct. Cu airbag sau fara.)
  • Scaunul auto trebuie instalat strans, cu nu mai multi de aproximativ doi centimetri de miscare stanga-dreapta, fata-spate. Este preferabil ca scaunul auto sa fie plasat pe locul din mijloc al banchetei din spate. Va fi mai greu de accesat, DAR poate reduce riscul accidentarii in cazul unui impact lateral.
  • Asigura-te ca unghiul scaunului auto este potrivit pentru copilul tau, daca nu, ajusteaza-l dupa recomandarea din manualul de instructiuni. Trebuie sa previi caderea capului copilului in fata. Capul sau trebuie sa fie sprijinit de tetiera adanca si moale, mai ales in timpul somnului.

Centura cu prindere in 5 puncte

  • In scaunul auto cu spatele spre directia de mers, centura trebuie sa fie pozitionata in gauri sub nivelul umerilor copilului.
  • In scaunul auto cu fata spre directia de mers, centura in 5 puncte trebuie pozitionata in gauri deasupra nivelului umerilor copilului.
  • Centura trebuie sa fie comfortabila, dar stransa, si daca este echipata cu o clama aceasta va trebui plasata in mijlocul pieptului copilului, la nivelul subratului sau putin mai jos.

Atentie!

  • In timpul instalarii unui scaun auto 3-in-1 (pozitiile caruia se schimba intre pozitia cu spatele spre directia de mers, pozitia cu fata spre directia de mers, si scaun auto intaltator), citeste cu atentie instructiunile din manual, si asigura-te ca centurile, ancorele si pripoanele sunt corect prinse, in cataramele potrivite.
  • Hainele groase (geci de fash, combinezoane de iarna) se pot comprima intr-un accident de masina ceea ce creste riscul de ranire. Da-i jos hainele groase inainte sa puneti copilul in scaunul auto, prindeti centura, si inveleste-l cu geaca sau cu o patura.
  • Hranirea copilului in scaunul auto prezinta un risc mare de inecare.

Recapitulare: Asigura-te ca scaunul auto este potrivit pentru varsta/greutatea copilului tau, si ca instalarea acestuia este corecta. Nu te grabi sa il muti pe copil din scaunul auto cu spatele spre directia de mers; nu ar trebui sa fie mutat intr-un scaun auto cu fata spre directia de mers pana nu a implinit cel putin doi ani, sau pana cand a atins limitele maxime de inaltime sau greutate stabilite de producator (citeste cu atentie etichetele produsului si manualul de instructiuni). Asigura-te ca centura cu prindere in 5 puncte este prinsa strans dar comfortabil, cu clama pozitionata in mijocul pieptului, la nivelul subratelor. 

Copil in scaun auto forma corecta

Forma corecta a copilului in scaunul auto. Nu am o poza cu Copiloo in scaunul lui auto la indemana. Pentru acum am imprumutat poza asta de la http://kcfd28.org/?page_id=83

 

email

Talk to me